Utolsó kommentek

Bakker-blog®

Minden ami mindenkit hergel, de nem beszél róla. Vagy nem hergel senkit, de beszélne róla. Vagy beszél róla, de minek? Egy blog, ami odamond, fikáz, lehúz, mindezt persze segítő szándékkal.

Honnan vagy?

Rossz végén a fasznak...

2010.01.04. 22:37 bakkerman

Megosztás

...avagy, túlélni Magyarországot 2010-ben

Rögtön hozzá is teszem az alcímhez: közalkalmazottként. Aztán ezt is gyorsan kiegészítem: frissdiplomás, mondhatni még mindig pályakezdőként (F1-es kategória, ha ez mond valakinek valamit). Akár kedvenc MHTerror blogomba is postolhatnám az alábbiakat, de ha már van saját szómenési felületem, megosztom hát itt rövidke eszmefuttatásomat a 2010-es kilátásaimról, ami azt gondolom nem csak a sajátom. Tudom, tudom, akár be is foghatnám a számat, mert nekem legalább van hova reggelente bejárni, de így egy év távlatában bőven volt időm összehasonlítgatni magam a hasonszőrű közszférában tevékenykedő rabtársammal.

Igazság szerint a ma esti híradó vezető híre verte ki a biztosítékot, miszerint az utóbbi időben bámulatos eredményeket felvonultató bársonyszék hivatalok dolgozói igen szép összegben zsebelhetnek cafeteria hozzájárulásokat az idei esztendőben is. Csak, hogy a legtetszetősebbel példálózzak: a Miniszterelnöki Hivatal minden egyes tisztségviselője évi 750 ezer, azaz havi 62.500 forinttal lesz hosszabb mint én. Bocsánat, mielőtt szó éri a ház elejét - csak 57.500-zal, tekintve, hogy egy vidéki főiskola alkalmazottjaként idéntől havi nettó 5, azaz ötezer forintból kell, hogy megoldjam a 20 munkanapnyi betevőmet. Hozzáteszem mindez csupán az új szabályozás miatt alakult így - korábban ez az összeg 7.200 Ft volt. Hurrá!

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy F1-es kategóriás közalkalmazottként havi bruttó bérem 122.000 jómagyar forint. Ez természetesen közérdekű adatnak minősül (nem úgy mint az intézményt vezető rektor javadalmazása), így hát kár belőle titkot csinálni.

Szemléltetésként álljon itt a rideg valóság - a szuperbruttósítás netovábbja - az áltizenharmadikhavi bérkiegészítéssel megkopasztott 2010-es havi költségvetésem alapja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazság szerint úgy lenne fer, ha a 2009-est is ideraknám, de a január 1-jével életbe lépett szuperbruttósítási láz elkapta az on-line bérkalkulátorokat is, így már mindegyik az új szabályozás szerint számol. Talán elhiszik nekem a kedves olvasók, hogy tavaly ez az összeg valamivel több volt még mint 100 ezer forint. A fene sem gondolta szilveszter éjjelén, hogy mégsem kell úgy örülni az új évnek...

Látható hát, hogy - gyermeknevelésről egyelőre csak álmodozva - idei havi nettóm csupán 20 forinttal csapja nyakon a 90 ezret. Eddig a bevételi oldal. Lássuk a kiadásit!

Induló
90.020

Diákhitel törlesztés

(mert ugye annak ideén is élni kellett valamiből)

-4.800

Tandíj

(mert ugye később is élni kell valamiből)

-30.000

Lakáskassza

(mert ugye majd élni is kell valahol)

-20.000

Menzakaja, menüebéd (700 Ft-os menükaja)

(mert ugye élni is kell valamiből)

-14.000
+5.000 hozzájárulás


-9.000

Telefonszámla plusz törlesztő

(mert ugye élni is kell valamiért)

-5.000+1850=-6.850
Munkábajárás költsége (a támogatással csökkentve) -2.100
Ééés a nagy feladat: Élj meg Magyarországon...
...havi 17.270 Ft-ból!


Fogy a magyar, fogy a magyar, de elnézve a végösszeget lassan már fel sem áll a gyerekkészítő ha családalapításról esik szó...:-) Gondolom nem csak nekem. Ja, és én még összetehetem a két kezem, hogy nem kell albérletet vagy lakástörlesztőt meg rezsit fizetnem, hogy a havi kosztról ne is beszéljek. Őszintén nem irigylem azokat, akiknek még mindezeket is ki kell gazdálkodniuk, hasonló feltételek mellett.

Marad hát nekem is, mint megannyi sorstásamnak a nyálcsorgatás meg a bajusz alatt elmorzsolt bazdmeg az ilyenek láttán...

Megosztás

Szólj hozzá!

Címkék: kormány válság adó költségvetés állás költségtérítés minisztérium munkahely bakker közalkalmazott szuperbruttó

A bejegyzés trackback címe:

https://bakkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr171646917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása