Utolsó kommentek

Bakker-blog®

Minden ami mindenkit hergel, de nem beszél róla. Vagy nem hergel senkit, de beszélne róla. Vagy beszél róla, de minek? Egy blog, ami odamond, fikáz, lehúz, mindezt persze segítő szándékkal.

Honnan vagy?

Egymillió új munkahely, de kinek?

2010.03.22. 13:12 bakkerman

Megosztás

Mióta megjelent a Fidesz 2010-es sokat kritizált és kellőképpen konkrétummentes választási programja, azóta szinte naponta idézgetik bizonyos passzusait a szorgos sajtómunkások. A teljesség igénye nélkül álljon itt három cikk, amelyekben szerepel a „10 év alatt egymillió új munkahely” jólcsengő mantárja: Index, Origo, és a mai legfrissebb: a HVG. Kár, hogy a számok tükrében az egész egy hatalmas öngól Viktoréktól. Számoltam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiába kattintgattam végig a teljes magyar on-line sajtót és hiába nyálaztam végig a vezető lapok többségét, egyikben sem találtam magyarázatot arra a nagyon kézenfekvő kérdésemre, hogy Orbán "országmentő" Viktor mégis kinek szánja azt az egymillió munkahelyet. Szó se róla: egy olyan választási kampányidőszakban, amelyben a munkanélküliségi mutató rekodokat döntöget, kétségtelen, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a foglalkoztatáspolitikai kérdések mellett. Azt azonban nem hiszem, hogy Viktornak egy személyben kéne eljátszani Közép-Kelet-Európa és a Balkán jótevő amerikai nagybácsiját. Miért is gondolom, hogy a következő négy év miniszterelnöke ilyesfajta babérokról álmodozik? A válasz a számokban van. Azokban a számokban, amelyeket a jobboldali párt kampánystábja/programírói elfelejtettek megnézni, pedig még csak el sincsenek dugva. Nekem is belekerült vagy fél percembe rátalálni a Központi Statisztikai Hivatal munkanélküliségi statisztikáira, amelyek noha 2009-esek, mégis jól mutatják, hogy az egymillió új munkahely víziója nem más mint egy jólcsengő, népbutító lózung.

Lássuk azokat a fránya számokat: hazánk népessége a legutóbbi, 2001-es népszámlálás adatai szerint 10.198.315 fő. A 2010-es választási kampány kb. 8 millió 56 ezer választásra jogosult állampolgár kegyeiért zajlik. A munkanélküliségi ráta a borúlátóbb becslések szerint elérheti a 10,8-11%-ot. Namost - mivel a 2001-es népszámlálás óta eltelt 9 év, sajnos bizonyos, hogy már a 10 milliót sem éri el a magyar népesség lélekszáma. Sebaj, vegyük úgy, hogy ez a hivatalos. Ennek fényében Viktoréknak még igazuk is lenne azzal, hogy egymillió új munkahelyet álmodnak az országnak, hiszen a kicsit több mint 10 milliónak a borúsbecslésű munkanélküliségi rátával számolt 11 százaléka 1 millió 100 ezer fő. Amennyiben bejönne Viktor lázálma, 10 év múlva hipp-hopp, már csak 100 ezer állástalanról kéne gondoskodia az államnak.

Bár ilyen egyszerű lenne a történet! Azonben már a középfokú közgazdasági képzésben résztvevők is álmukból felkeltve fújják a munkapiac összetételét:

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ábrából tökéletesen látszik, hogy ma Magyarországon egymillió új munkahelyről álmodni nem csak, hogy felesleges, mellette még hatalmas öngól is. Amit a munkanélküliségi mutatószámnál figyelembe kell venni, az nem más mint a fenti ábra bal alsó piciny szeglete, az aktív népességé. Ez a tavaly őszi adatok szerint körülbelül 4 millió 233 ezer fő. Ennek kéretik a 11 százalékát kiszámolni és máris bárki rájöhet, hogy Viktor Európa cukrosbácsija kíván lenni, hiszen 2020-ra meg szeretne teremteni közel 580 ezer – a nemzetgazdaság szempontjából – teljességgel felesleges munkahelyet.

Amit Viktor kampánygépezete előszeretettel zeng: az egymillió munkahely megteremtésének kulcsa a kkv szektor helyzetének javításában rejlik, kiemelt figyelmet szentelve az építőipari vállalkozásoknak. Nem csak egymást közt - pontosan ez az a szektor, amelyben eddig is többnyire román, szerb és kitudja még milyen nemzetiségű illegális feketemunkásokat foglalkoztattak. Olybá tűnik, hogy ez a helyzet Viktor munkásságának köszönhetően sem fog változni, hiszen még ha a – 2009-es adatok szerinti – 420.700 magyar állástalan mindegyikének munkát ad, akkor is kiadó marad még pontosan 579.300 álláshely a szomszédoknak. Úgy néz ki tehát, hogy a Fidesz Nemzeti Ügyek Politikája címre keresztelt választási programja bőszen igyekszik megoldani a határaink túloldalán élő (ex-)honfitársaink munkanélküliségi problémáit is, sőt különös figyelmet szentel a hozzánk hasonló rátával büszkélkedő Romániára és Szerbiára is, de akad majd bőven hely az állástalan szlovákoknak, ukránoknak, albánoknak... sőt a megtelt táblával azért megvárhatjuk a távolság miatti hátránnyal induló afgánokat, pakisztániakat, kínaiakat és pirézeket is.

Könyörgöm! Mielőtt felelős(?) politikusok megalkotnak egy ország sorsát évekre meghatározó programot, ami mellé odavárják a választópolgárok voksait, miért nem lehet az a minimum, hogy amit ígérnek, annak legalább józan paraszti ésszel is felfogható alapja legyen?! Miért nem lehet változtatni azon a begyöpösödött gyakorlaton, hogy a választót el lehet kábítani jó nagy számokkal és szép szóvirágokkal. Egy országot néznek még mindig taknyos gyereknek, bízva abban, hogy nem nézünk be a fiókba, ahol anyuci műbránerét meg apuci stukkerét tartják.

3 komment

Címkék: választás fidesz válság orbán viktor munkanélküliség bakker választási program fidesz programja egymillió új munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://bakkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr501859310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.23. 14:04:50

"A munkanélküliségi ráta a borúlátóbb becslések szerint elérheti a 10,8-11%-ot. "
Ez hülyeség.

kuki123 2010.03.24. 19:48:46

„10 év alatt egymillió új munkahely”
Szerintem van munkahely csak a milyenséggel van a probléma mer sori minimálbéres 3 műszakos munkából köszönjük nem kérünk főleg ha a tulaj még csak nem is magyar a hasznot pedig 1-1-ben viszi ki...

sőt lenne 1 millió is ha az átlag munkavállaló nem 2-3 ember helyett dolgozna munkaidőnek álcázott túlórában

bakkerman 2010.06.29. 14:05:34

@Morphine Kisasszony: Világgazdaság 42. évfolyam 124. szám 2010.június 29. kedd:
A KSH ma teszi közzé májusi foglalkoztatási adatait, amelyek a munkanélküliség további emelkedéséről tanúskodhatnak. Az áprilisi 11,6 százalékos ráta az elemzői várakozások szerint 11,8 százalékra kúszott fel. (Forrás: Bloomberg)
Lehet, hogy márciusban még hülyeségnek tűnt, de kopogtat a július...
süti beállítások módosítása