Utolsó kommentek

Bakker-blog®

Minden ami mindenkit hergel, de nem beszél róla. Vagy nem hergel senkit, de beszélne róla. Vagy beszél róla, de minek? Egy blog, ami odamond, fikáz, lehúz, mindezt persze segítő szándékkal.

Honnan vagy?

Tulajdonosváltás a Dunaferrnél!

2010.01.05. 18:36 bakkerman

Megosztás

Senki többet harmadszor: egymilliárd dollárért, azaz mai árfolyamon számolva 186 milliárd forintért elkelt Magyarország legnagyobb és egyben az egyetlen fennmaradt vasműje a dunaújvárosi Dunaferr. Az adásvételben maga Putyin orosz ex-kormányfő, jelenlegi miniszterelnök is érdekelt. Donbass ment, orosz külkerbank jött!

Megleheősen csendben, a nyilvánosság elől jótékony hományba burkolózott tulajdonoscseréről a hazai sajtó képviseletében eddig kizárólag egy on-line gazdasági lap számolt be, illetve átvett információk alapján a Kijev Post című lap szintén on-line változata tett említést. A korábbi, ukrán Don-medence Ipari Szövetsége (Donbass) és az új tulajdonos, az orosz Külkereskedelmi Bank közötti megállapodás részleteiről vélhetően a január közepén esedékes ukrán elnökválasztás miatt nem került ki bővebb tájékoztatás. Az azonban már bizonyos, hogy a teljes Dombass vállalatcsoport egymilliárd dollárért cserélt gazdát - orosz tulajdonba hajtva ezáltal a magyar Dunaferr mellett a lengyelországi Huta Czestochowát és az Ukrajnában található dnyepropetrovszki és az alcsevszki kombinátokat. 

Joggal volt tehát ma az átlagosnál is nyugtalanabb a hangulat a délelőttös műszakból hazafelé tartó dunaferres dolgozók között. Kérdés, hogy a tulajdnosváltás mennyiben fogja befolyásolni a jelenleg közel 4000 alkalmazott munkahelyét. Vajon megtarthatja mindenki, vagy most jön csak az igazi fekete leves? Sokan rebesgették már korábban is, hogy az ukrán tulaj - amint lejárt a vállalt ötéves moratórium - belekezd a drasztikus létszámleépítésbe, illetve egységenként leépíti a dunaújvárosi termelést, míg csak a két hengermű marad. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy az orosz piacnak túl messze van mind a magyar, mind a lengyel termelési terület, így a hengerlés nyersanyagát is helyben kell legyártani, ezáltal minden marad a régiben, sőt további fejlesztések várhatók a kohó és az olvasztómű területén is.
Bizalomgerjesztő tény az is, hogy a nyélbe ütött adásvétel nélkül az ukrán Donbass konszern rövid időn belül menthetetlenül csődbe jutott volna, hiszen a válság miatt épp az új tulajdonos orosz Külkereskedelmi Bankkal szemben voltak hatalmas adósságaik.

Már csak hab lehet a tortán, hogy a tulajdonoscserével végre igazi szakemberek ülhetnek a Dunaferr vezetői pozícióiba a már nem csak Moszkvában, hanem a Duna-menti városban is dilettantizmussal vádolt ukrán vezetők helyére.

Ezek egyelőre persze csak találgatások, bizonyára napról napra több információ fog kiszivárogni a dunaújvárosi üzemből. Résen leszek;-)


Megosztás

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság orosz válság putyin dunaújváros ukrán dunaferr donbass tulajdonosváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://bakkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr541649560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása